Inloggen

Productie - Granulatie

Bij EuroChem produceren we minerale meststoffen. Planten hebben voeding nodig. Een gebalanceerde plantenvoeding zorgt voor gezonde planten die minder ziektegevoelig zijn en optimaal gebruik maken van water en bodem. Vandaag de dag leveren kunstmeststoffen een essentiële bijdrage aan de voeding van de halve wereldpopulatie, ongeveer 4 miljard mensen.

NPK

We maken een groot aantal meststofformules met een verschillende samenstelling, afhankelijk van de behoefte van onze eindklant, de landbouwer. Planten hebben immers verschillende essentiële voedingstoffen nodig tijdens de opeenvolgende groeifases. Wij komen tegemoet aan die behoefte. Dit door de productie van enkelvoudige stikstofmeststoffen (de N) en samengestelde NPK-meststoffen.

  • N staat voor stikstof, die is nodig voor de groei van een plant.
  • P staat voor fosfor, die o.a. helpt bij het aanmaken van wortels en het ontwikkelen van bloemen en vruchten.
  • K staat voor kalium, die o.a. helpt bij het transport van water en voedingsstoffen in de plant.

2,3 miljard kilo

Op een goeie dag, wanneer alle installaties op volle toeren draaien, produceren we maar liefst 7.000 ton. Alles samen zo’n 2,3 miljoen ton per jaar, bestemd voor land- en tuinbouwers in alle uithoeken van de wereld.

Van fosfaaterts tot de kunstmestkorrel!

Het productieproces start met de verwerking van het fosfaaterts, een natuurlijke bron van fosfor. Planten kunnen deze vorm van fosfor niet rechtstreeks opnemen. Daarom wordt het fosfaaterts gemengd met salpeterzuur en wordt het zo omgezet tot fosforzuur dat wel door planten opgenomen kan worden. Het salpeterzuur wordt in onze eigen installaties geproduceerd op basis van ammoniak (de bron van stikstof in onze meststoffen) dat grotendeels uit de EuroChem plant in Kingisepp (Rusland) komt.
Zowel bij de enkelvoudige stikstofmeststoffen als de samengestelde NPK-meststoffen is het eindproduct een vast granulaat (korrel). De granulatie start in onze installaties steeds vanuit een slurry die alle nutriënten bevat. Vervolgens wordt het overtollige water hieruit verdampt. Dit granulatieproces vindt plaats in grote roterende trommels, waarna nog verschillende stappen volgen zoals zeven, drogen en koelen. Finaal wordt een coating aangebracht die moet verhinderen dat de korrels aan elkaar plakken. Dit alles maakt van het granulatieproces een uitgesproken mechanisch proces.

Warmte recuperatie

De proceswarmte die vrijkomt bij onze chemische processen wordt zoveel mogelijk gerecupereerd en gebruikt om opslagsilo’s te verwarmen of om lucht in de installaties voor te verwarmen. Op die manier springen we ook zo zuinig mogelijk met energie om, niets gaat verloren.

Werken als procesoperator is uitdagend!

Het is een unieke combinatie van praktisch en theoretisch bezig zijn om het bedrijf stap voor stap beter te leren kennen. Onze ploegleiders zullen je in elk geval helpen en stimuleren om je verder te ontwikkelen. Onze installaties zijn groot en indrukwekkend. Het vraagt wel wat jaren studiewerk om ze helemaal te leren kennen. Een job bij ons betekent dus een uitdaging voor lange tijd.