Inloggen

Logistiek

Eén van onze medewerkers zei het zo mooi: logistiek is de alfa en omega van het bedrijf, het begin en het einde…
Alles start met de planning.

Met de collega’s van het EuroChem verkoopkantoor in het Duitse Mannheim bepalen we een productie- & logistieke planning.

  • Welke klant heeft welke specifieke meststoffen besteld?
  • Welke grondstoffen hebben we hiervoor nodig ?
  • Wanneer verwacht de klant de levering?
  • Via welke transportmiddelen moeten de meststoffen geleverd worden?

Planning

In eerste instantie wordt een planning opgemaakt voor de productie. Met onze grondstoffenleveranciers worden afspraken gemaakt voor het tijdig aanleveren van al onze grondstoffen. In de planning wordt aangegeven welk product gemaakt wordt op welk moment, waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden van de productie-installaties en met de vraag van onze klanten. 

Zodra de schepen met tonnen fosfaat of kali aan de loskade aanmeren, zorgen onze logistieke medewerkers ervoor dat alles netjes in de opslagsilo’s wordt opgeslagen. Ook de bevoorrading en opslag van de derde belangrijke basisgrondstof – ammoniak die via een pijpleiding wordt geleverd – wordt gecontroleerd. 

Op dat moment neemt de productieafdeling het van ons over. Op basis van de verschillende grondstoffen produceren zij tientallen verschillende soorten minerale meststoffen van topkwaliteit.

Eens de korreltjes uit de installatie rollen,...

zijn wij opnieuw aan zet voor het laatste hoofdstuk van het verhaal: we slaan de meststoffen in de meest optimale omstandigheden op en zorgen ervoor dat ze in topconditie bij onze klant terecht komen. Met schepladers, schraapmachines en een indrukwekkend netwerk van transportbanden verzorgen we de bulkbelading van vrachtwagens, containers, treinwagons en binnen- of zeeschepen.
Bij het plannen van al deze beladingsactiviteiten moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden van de installaties, maar ook met het tijdstip van aanlevering van de meststoffen bij de klanten.  Hiervoor leggen we contacten met rederijen, scheepsagenten, binnenschippers en transportfirma’s. Ook alle douaneformaliteiten worden voorbereid.

80 medewerkers!

De afdeling logistiek bij EuroChem telt vier ploegen met elk twintig collega’s, die in een snelroterend shift systeem werken. Een zeer breed en afwisselend takenpakket zorgt ervoor dat het werk op geen enkel moment saai wordt. Bij ons krijg je geen kortstondige repetitieve taken, maar echte verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het ene moment ben je bezig met het laden of lossen van schepen, het andere moment werk je met een scheplader in de gigantische opslagloodsen, rangeer je treinen met tweewegvoertuigen, hou je toezicht in silo’s, op de kaaien of bij de lopende banden…  Voor aanvang van een nieuwe shift weet je vaak nog niet welke opdracht je te wachten staat, maar je beseft op elk moment wel hoe je als belangrijke schakel het EuroChem netwerk mee draaiende houdt. Fysieke arbeid is belangrijk, maar tegelijk heb je ook een belangrijke controlerende taak. Dat vergt een kritische geest en een gezonde dosis durf en assertiviteit. Wie technische aanleg heeft, staat ook mee in voor kleine onderhoudswerken, het zogenaamde eerstelijnsonderhoud.

De juiste ingesteldheid !

En goed om weten: als logistieke medewerker bij EuroChem hoef je geen specifiek diploma te hebben. 
Capaciteiten en vooral de juiste ingesteldheid vinden we veel belangrijker. Als je vooruit wil en de juiste mentaliteit hebt, kan je bij ons heel je werkend leven een pak bijleren!